Troonopvolgers_Logo_Wit

Seizoen 01

Beluister de aflevering via:

dr. Rüveyda Kelleci

Standvastigheid en een sterk karakter typeren veel familiale ondernemers.

Daarmee onderscheiden ze zich van niet-familiale CEO’s op vlak van zaakvoering. Ook in de overdracht speelt hun persoonlijkheid een rol.

In aflevering 1 van ‘Troonopvolgers’ verkent Liesbeth Vandenrijt samen met dr. Ruveyda Kelleci (Open Universiteit Heerlen) wat familiale ondernemers zo uniek maakt, en welk effect dat heeft op hun exitstijl en het proces van de opvolging.

Roel Paesmans

Hoe ervaren de ‘troonopvolgers’ waarnaar onze podcastreeks vernoemd is hun intrede in het familiebedrijf zelf? 

Roel Paesmans van Fruitsnacks vertelt hoe hij zonder al te veel druk kon instappen in het bedrijf van zijn vader. 

Hij bekent dat hij een job in de fruitteelt lang een gekke carrièrekeuze vond, maar vormt inmiddels een onmisbare schakel voor de bloei van het familiebedrijf. Al hanteert hij een hele andere stijl dan zijn pater familias.

Rudi Peeters

Na een jarenlange carrière bij KBC ging Rudi Peeters aan de slag als externe CEO bij Vandersanden. 

Een rol waarvoor vaak het evenwicht van een koorddanser nodig is. 

Hij kijkt in deze aflevering soms kritisch naar het overdrachtstraject, maar daarnaast is de warmte die hij koestert voor het familiebedrijf zelfs voelbaar doorheen je koptelefoon.

Koen Hendrix

Van te snel vs. te traag, controle vs. autonomie tot botsende leiderschapsstijlen en alles daartussen: successie betekent in vele gevallen ook conflict. 

Koen Hendrix van het Expertisecentrum Familiebedrijven bij VKW geeft deze aflevering prijs hoe je met dat conflict op een productieve manier aan de slag kan. 

Samen met Liesbeth doet hij een aantal best practices uit de doeken en getuigt hij over de overdrachtsprocessen waarin het door gebrek daaraan uit de hand liep…

Marc Warson

Hoe maak je een succes van successie? 

Over die vraag buigt de vijfde aflevering van onze podcast zich. Marc Warson, voorzitter van VKW en eigenaar van Warsco Units, deelt wat hij leerde uit zijn eigen ervaringen als opvolger én in de samenwerking met een externe CEO. 

Waarom zijn vader zijn held was, maar ook wat hij zelf beter had kunnen aanpakken: Marcs verhalen vullen Liesbeths expertise uitstekend aan vanuit de praktijk. 

Daardoor bulkt deze aflevering van de waardevolle inzichten!

Laura Hoekx & Pieter Vandekerkhof

Successie beïnvloedt het familiebedrijf. Zoveel mogen we na vijf afleveringen ‘Troonopvolgers’ wel stellen.

Maar hoe is het gesteld met de medewerkers van de familiale onderneming?

Dr. Laura Hoekx en prof. dr. Pieter Vandekerkhof lichten in deze bonusaflevering toe welke elementen een rol spelen voor hun engagement. De ‘familie-factor’ blijkt daarbij een enorme impact te hebben! 

Zelf je verhaal delen?

Er is niets leuker dan van familiebedrijven zelf te horen hoe ze tegen het proces van overdracht aankijken. Ben je externe CEO, opvolger van de vijfde generatie of de allereerste overlater? We zijn benieuwd naar jouw inzichten!

De koffie staat klaar!

We willen je graag leren kennen en alles over je te weten komen.