Ben & Sarah Spaas
Wie denkt aan Limburgse familiebedrijven, kan haast niet anders dan uitkomen bij Spaas Kaarsen: een onderneming die in 1853 startte als eenvoudige wasblekerij, maar inmiddels uitgroeide tot gerenommeerd internationaal producent van kaarsen en facilitator van gezelligheid.
Als CEO leidt Ben Spaas het bedrijf, bijgestaan door zijn zus en salesmanager Sarah. Ze vertellen over hun jeugd in een ondernemersfamilie, over hun relatie op en naast de werkvloer en over de voordelen van snoeien in de familietakken van het bedrijf.
Het vuur brandt bovendien nog bij Spaas, want er liggen nog vele plannen in het verschiet!
Herman Verwimp
Bijna eindigde Herman Verwimp in de bankensector, maar zijn passie voor marketing bracht hem uiteindelijk in de mediawereld.
Een overstap naar een bouwbedrijf? Dat leek hem aanvankelijk een erg slecht idee, maar toen Mathi Gijbels bleef volhouden waagde Herman toch de sprong.
Als Marketing & HR-manager ziet hij hoe de tweede generatie bij Mathieu Gijbels volop inzet op professionalisering en op vertrouwen in de expertise van anderen. Dat terwijl de geest van het familiebedrijf in alles bewaard blijft, zelfs wanneer het management instapt via aandeelhouderschap.
Bart Lodewyckx
Gewapend met een zak koffiekoeken trok Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder bij Unizo Limburg, tot bij ondernemers. In zijn gesprekken ontwaarde hij daarbij gelijkaardige groeipijnen bij velen onder hen.
In deze aflevering laat hij zijn licht schijnen op de uitdagingen waar familiebedrijven mee te maken krijgen en op het unieke karakter van de ondernemer.
Rudy Evens
Weinigen doen het Rudy Evens na: als externe CEO twee generaties overspannen.
De overdracht van Jean Biesmans naar zijn zonen betekende een woelige periode, geeft Rudy toe. Hij vertelt over de uitdagingen die de successie bij Tectum Group met zich meebracht en over zijn unieke positie als externe CEO tijdens het proces van de overdracht.
Daarbij schuwt hij niet uit te spreken welke twijfels en overwegingen meespeelden in de zoektocht naar een nieuw evenwicht.
Domien Jouck
Familiebedrijven zitten vol emotie. Die bemoeilijken soms interne processen, maar leveren ook prachtige verhalen op.
Domien Jouck spreekt in deze aflevering vol liefde over de oprichting van DSSV, de verdiensten van zijn moeder en nonkels en over zijn eigen instap in het familiebedrijf. Samen met de rest van de derde generatie houdt hij er de waarden van hard werk, directe communicatie en bescheidenheid in ere.
Hij glundert daarbij van trots, zelfs wanneer het gaat over poep ruimen op Pukkelpop.
Kevin & Vicky Dethier
Kevin & Vicky Dethier leiden als broer en zus in tandem het familiebedrijf, waarin ook achterneven Dries en Siemen actief zijn.
Ze spelen open kaart over de aandelenstructuur en verloningen die bij de bestaande taakverdeling horen, en loven de kracht van hun vader om het bedrijf tijdig uit handen te geven. Maar ook de beste tips voor gedeeld CEO-schap blijven niet onbesproken.
Peter Vandeput
Bij overdracht in familiebedrijven is goede begeleiding op diverse vlakken cruciaal. Daarom buigen we ons in deze aflevering over de juridische en fiscale implicaties van successie, samen met Peter Vandeput van Van Havermaet.
Als hoofd Family Office met juridische achtergrond weet hij uitstekend de brug te slaan tussen rationele beslissingen en hun gevolgen voor familiale dynamieken. Bovendien brengt hij met de Familiescoop een inzichtelijke methode mee om de rolverdeling binnen familiebedrijven te doorgronden.
Bart & Ann Claes
Lucas Geuens en Anaïs Claes
In deze special van seizoen 2 ontvangen we maar liefst twee actieve generaties binnen Claes Retail Group!
Bart & Ann Claes staan als broer en zus inmiddels al een hele tijd aan het roer van de groep waar kledingmerken JBC, CKS en Mayerline deel van uitmaken. Stilaan introduceren ze ook Lucas Geuens en Anaïs Claes in het familiebedrijf.
Bart en Ann vertellen over hun instap en leggen de succesfactoren van een Raad van Bestuur bloot, terwijl Lucas en Anaïs getuigen over hun eerste jaar in samenwerking met de eerdere generatie.
Een boeiend gesprek waarin beide generaties kritisch durven kijken naar het verleden om de toekomst te verzekeren.
Er is niets leuker dan van familiebedrijven zelf te horen hoe ze tegen het proces van overdracht aankijken. Ben je externe CEO, opvolger van de vijfde generatie of de allereerste overlater? We zijn benieuwd naar jouw inzichten!