Troonopvolgers_Logo_Wit

Seizoen 1 – aflevering 4

Waar loopt het mis?

Met Koen Hendrix

Na een jarenlange carrière binnen de IT-afdeling van KBC, koos Rudi Peeters in 2021 voor een ommezwaai. Bijna toevallig stelde hij zich kandidaat als externe CEO bij Vandersanden – de eerste ooit in het familiebedrijf -, en tot zijn eigen verbazing wilde hij die rol steeds meer op zich nemen. Maar het vergt koorddansen om zowel het vertrouwen van de mensen in het bedrijf als dat van de familie te verkrijgen.

Bij Vandersanden worden diverse gevelstenen, klinkers en steenstrips geproduceerd die als slimme oplossing voor woningen kunnen dienen. Het familiebedrijf zet sterk in op innovatie en duurzaamheid, en viel daarmee zelfs al in de prijzen. Inmiddels is bekend dat Rudi Peeters de fakkel van CEO eind 2023 doorgeeft aan Johan Deburchgrave.

Koen Hendrix

Expertisecentrum Familiebedrijven, VKW

Als mede-oprichter van het Expertisecentrum Familiebedrijven klopt ook het hart van Koen Hendrix voor familiale ondernemingen. Vanuit zijn eigen functie bij VKW probeert hij de schakel te zijn tussen familiebedrijven en de instanties die hen kunnen ondersteunen op alle mogelijke vlakken. Ook successie is er daar een van.

Het Expertisecentrum Familiebedrijven biedt ondersteuning aan familiebedrijven op belangrijke scharniermomenten. Via coaching, trajecten op maat, leergroepen en andere initiatieven zorgt het zo mee voor het voortbestaan van de talloze familiebedrijven die Vlaanderen rijk is.

Koen Hendrix

Adviesproject volgen?

De nieuwe generatie staat gretig te trappelen om aan de slag te gaan. Een wissel van wacht dient zich aan voor een groeiende onderneming. Of de zaakvoerder wil zelf andere oorden opzoeken dan die van het familiebedrijf en gaat op zoek naar een opvolger buiten de familie.

Wat de reden ook is om over te gaan tot de overdracht van het familiebedrijf: het is nooit makkelijk om de fakkel door te geven. Hoewel die stap emotioneel zwaar kan zijn, loont het de moeite goed voorbereid aan het proces te beginnen en dus al op voorhand het verloop van de overdracht uiteen te zetten.

Wil je graag meer advies over het overdragen van je familiebedrijf? Bij Motmans helpen je we daar graag bij.

De koffie staat klaar!

We willen je graag leren kennen en alles over je te weten komen.