Troonopvolgers_Logo_Wit

Seizoen 1 – aflevering 2

Het proces van de overdracht

Met Roel Paesmans

Hoe ervaren de ‘troonopvolgers’ waarnaar onze podcastreeks vernoemd is hun intrede in het familiebedrijf zelf? 

Roel Paesmans van Fruitsnacks vertelt hoe hij zonder al te veel druk kon instappen in het bedrijf van zijn vader. 

Hij bekent dat hij een job in de fruitteelt lang een gekke carrièrekeuze vond, maar vormt inmiddels een onmisbare schakel voor de bloei van het familiebedrijf. Al hanteert hij een hele andere stijl dan zijn pater familias.

Roel Paesmans

Fruitsnacks

Met een vader die fruitboer is, groeide Roel Paesmans op tussen de appelen en peren. Hoewel de fruitteelt hem als kind niet altijd aansprak, stapte hij enkele jaren geleden wel mee in het bedrijf van zijn vader. In volle covid-pandemie zette hij zijn eerste stappen als mede-zaakvoerder. Niet makkelijk, want de moeilijke periode versnelde plots het uitgestippelde overdrachtsproces.

Dankzij de levering van fruitmanden en soep bij ondernemingen over heel België werd Fruitsnacks een voortrekker in zijn branche. Het combineert namelijk welzijn op het werk met de lokale fruitteelt op eigen boomgaarden in Nieuwerkerken (Limburg). Inmiddels breidde het familiebedrijf al uit richting Duitsland, en zet het volop in op een duurzame aanpak met oog voor sociale projecten.

Roel Paesmans

Adviesproject volgen?

De nieuwe generatie staat gretig te trappelen om aan de slag te gaan. Een wissel van wacht dient zich aan voor een groeiende onderneming. Of de zaakvoerder wil zelf andere oorden opzoeken dan die van het familiebedrijf en gaat op zoek naar een opvolger buiten de familie.

Wat de reden ook is om over te gaan tot de overdracht van het familiebedrijf: het is nooit makkelijk om de fakkel door te geven. Hoewel die stap emotioneel zwaar kan zijn, loont het de moeite goed voorbereid aan het proces te beginnen en dus al op voorhand het verloop van de overdracht uiteen te zetten.

Wil je graag meer advies over het overdragen van je familiebedrijf? Bij Motmans helpen je we daar graag bij.

De koffie staat klaar!

We willen je graag leren kennen en alles over je te weten komen.